Fakta & Historie
Book besøgGrænseegnens Friskole
Holbøl skole blev til Grænseegnens Friskole
Den 12. oktober 2010 blev Grænseegnens Friskole grundlagt af en gruppe forældre, fordi byrådet i Aabenraa vedtog at folkeskolen Holbøl Skole skulle blive lukket.
Bestyrelsen fik ansat en skoleleder samt lærere, der skulle danne rammerne for den nye skole, således at den allerførste skoledag d. 14. august 2011 var vellykket med 47 elever.
Skolen er nu veletableret med 143 elever i 2023/24 samt 23 ansatte.
Godt lokalt samarbejde
Gode rammer for elevernes trivsel og læring
Grænseegnens Friskole ligger i naturskønne omgivelser i den lille landsby Holbøl.
Skolen udgør en central og vigtig del af et lille landsbysamfund. Vores nærmeste nabo er Børnehaven/Vuggestuen Svalen som vi har et godt samarbejde med. Derudover ligger vi tæt på kirken samt byens indkøbsmulighed Letkøb. Vi har skoven og åbne markområder indenfor gåafstand, og på cykel er vandet også ganske tæt på.
Skolen gør meget brug af de muligheder som ligger i nærområdet. Vi tager i kirke, f.eks. julegudstjeneste eller andre arrangementer. Vi bruger byens nærliggende stadion med hoppepude. Vi går ture i byen og tager på udflugter til den lokale naturskole i Kelstrup skov. Her er der også mountainbike bane samt en motorikbane.
Vi har vi et godt samarbejde med byens foreninger og især idrætsforeningen HFIF. Således er der en glidende overgang fra fritidsordning over i sportsregi, og ved de helt små årgange afhenter HFIF instruktørerne børnene på skolen.
Skolens faciliteter
Et godt sted at være – og lære
Skolen råder over gode indendørs og udendørs faciliteter med plads til ca. 150 elever som indbyder til leg, kreativitet og fordybelse. Bygningen er velfungerende i sin indretning med gode store lyse velindrettede lokaler. Skolen har en nybygget hal med trampoliner og springgrav. På førstesalen af hallen er der opført et fitnesscenter som drives af den lokale idrætsforening.
Skolens legeplads rummer mange spændende udfordringer såsom klatretårn, ruchebaner, svævebane, gynger, legehuse, balancebom, sandkasser, bål sted, bålhytte, fodboldbaner mm.
Grænseegnens Friskole fremstår som en tidssvarende skole med masser af plads, godt arbejdsmiljø for såvel elever som personale, samt lækre udenomsarealer. Kort sagt et godt sted at være – og lære.
Fakta om skolen
Antal elever på Grænseegnens Friskole:
Friskolens Historie
Fra folkeskole – til friskole
Januar: Kommunikationsstrategi for skolen iværksættes med gradvis indførsel af platform til forældre, opdatering af hjemmesiden, designmanual, strategi for sociale medier mm.
Februar: Ny skoleleder tiltræder.
August: Ny strukturering af skolens faser og årgange med henblik på at lave en blivende model. Tilpasning af timetal og oprettelse af center for særlige indsatser i skolen. Indførsel af bevægelse og mindfulness i dagens første pause og en længere pause senere på dagen. Modulopdeling af skolens lektioner og dermed prioritering af fordybelse, kreativitet samt udnyttelse af udendørs-arealer og faciliteter i nærområdet. Der oprettes mad/ outdoor/ krea-fag i 5.-6. årgang. Morgensamling med sang samt fortælling i historie og religion gøres til en fast del af alle elevers hverdag. Udskolingen får eget område på skolen og egen morgensamling. Svømning et halvår hvert år i 3. til 6. årgang.
Januar: Nye ringetider, skoledagen slutter kl. 14.25 mht. bustiderne.
Maj: Skolebyt for hele skolen med Skørbæk Ejdrup Friskole i Himmerland.
12. august: Første dag for faseopdelte hold: 0. kl, 1.-3. klasse, 4.-6. klasse, 7.-9. klasse.
Første skoledag år 7 - 112 elever.
September: Lejrskole for ny fase Ravne: Manchester og Hulen: Aarhus.
26. januar: første spadestik til multihallen.
13. august: første skoledag år 6 – 117 elever.
29. september: officiel indvielse af multihallen, som blev taget i brug allerede 1.skoledag.
September: lejrskoler for egern og ulve: Thüringen og Manchester.
8. august: første skoledag år 5 – 116 elever.
Maj: lejrskoler for muldvarpe, skovmus og ørne: Barsø og Aarhus.
September: lejrskoler for egern og ulve: Samsø og København.
9. august: første skoledag år 4 – 107 elever. Skolen har stedfæstet sin profil med fire fyrtårne: sprog, musik, naturvidenskab og krop & bevægelse.
Juni: den første 9. klasse har været til eksamen.
Maj: lejrskoler for muldvarpe, skovmus og ørne: Naturskolen, Ribe.
September: lejrskoler for egern og ulve: Sydslesvig og London
10. august: første skoledag år 3 – 104 elever
29. april: Generalforsamling. Bestyrelse, ledelse og personale oplever fortsat god vind omkring skolen. Motion og bevægelse er stadfæstet og integreret i skoledagen. Det kreative aspekt bliver forstærket i undervisningsregi.
11. august: første skoledag år 2 – 78 elever
Lejrskoler for alle skolens klasser: Kobbermølle, Odense, København og Berlin.
14. april: Generalforsamling (se beretning for 2012). Grænseegnens Friskole får sin egen sang i fødselsdagsgave. Lærerstaben begynder at blive sammentømret og oplever synergieffekt. Der er fokus på mange og gode undervisningstimer. Der er en generel medvind omkring skolen.
12. august: første skoledag år 1 – 63 elever
16. april: Generalforsamling (se beretning for 2011). Efter en travl og hæsblæsende opstart kan bestyrelse og ledelse begynde at fokusere på tilsyn af skolen. Der bliver også nedskrevet adskillige politikker med udgangspunkt i værdigrundlaget.
14. august: Første skoledag år 0 – Opstart af Grænseegnens Friskole – 47 elever.
Det efterfølgende halve år havde bestyrelsen travlt med ansættelse af skoleleder, samt at ansætte de lærere der skulle danne rammerne for den nye skole.
26. januar: Indskrivnings- og informationsaften.
Henover årsskiftet 2010/2011 blev værdigrundlaget nedskrevet og vedtaget af bestyrelsen.
12. oktober: Stiftende generalforsamling for Grænseegnens Friskole (samt oprettelse af støtteforening). En ny skole var født!
15. september: Informations– og idéaften på Holbøl skole
Den 8. august blev der indsendt anmeldelse om oprettelse af friskole til Undervisningsministeriet, sammen med et depositum på 30.000 kroner doneret af lokalsamfundet.
Afledt af beslutningen om folkeskolelukning trak en gruppe forældre i arbejdstøjet, og begyndte at undersøge mulighederne for at etablere en friskole.
Den 23. juni vedtog Byrådet i Aabenraa at lukke Holbøl skole, med virkning fra det efterfølgende skoleår.