»Forside   »Kalender   »Kontakt   »Om skolen   »Klasser   »Undervisning   »Praktisk info   »Arbejdsgrupper   »Links   »Nyhedsbreve
du er her: nyhedsbreve - siden er sidst opdateret 7.10.18

Skoleåret 2018/19

» august

» september

» oktober

» november

» december

» januar

» februar

» marts

» april

» maj

» juni

Arkiv for nyhedsbreve

September 2018/19, uge 36, 37, 38

Forældremøde
Der har været forældremøder hos Hulefolket i denne uge. Det var en dejlig og indholdsrig aften, hvor der ikke mindst blev drøftet lejrskole. Det blev så tydeligt, hvorfor vi skal afsted på de højtprioriterede ture: der er rigtig meget læring og medlæring både fagligt og socialt før under og efter en sådan tur.
Det er tillige et tema bestyrelsen vil sætte fokus på her i efteråret.

Nyhedsbrev fra Trækronen

Vi er nu kommet ind i september måned, og det er på tide, at I får skoleårets første nyhedsbrev fra os.
Som altid ved et nyt skoleårs begyndelse, har vi taget imod de nye børn fra 0. klasse – ”Goplerne”. De er kommet godt i gang, og vi har indtryk af, at de er glade for at være hos os. Al generel info som er værd at vide om Trækronen, har vi samlet på skolens hjemmeside. Klik ind for at læse nærmere om vores dagligdag, aktiviteter, fokuspunkter, samt hvad vi hver især brænder for.
http://graenseegnens-friskole.dk/skolen-traekrone.htm
http://graenseegnens-friskole.dk/kontakt-traekrone.htm
Sidste års myrer er rykket op og er blevet til Søheste og Søstjerner sammen med forrige års husmus og skovmus. – Ja, det er lige med at vænne sig til alt det nye i skoledelen.
Trækronen er stadig Trækronen, og vi glæder os over, at så mange af ”Hulebørnene”, (4-6 kl.) stadig har lyst til at være med i hallen, på boldbanen eller til værksteder, mens de venter på bussen eller på at blive hentet. Det er guld værd både for os personale, men også for de øvrige børn!
Efter et år hvor vi ikke har kunnet bruge boldbanen, er der nu endelig vokset grønt græs frem, så den igen må betrædes. Desuden er pallebanen blevet genopbygget. Det er dejligt, at vi igen kan komme ”på græs”. Sejlet, som er blevet hængt op i træerne bag legepladsen, er også populært. Det er dejligt at kunne slappe af i, og mange af børnene nyder at gøre netop det efter en lang og oplevelsesfyldt skoledag.
I denne uge begynder HFIF’s vintersæson med gymnastik, boldspil og badminton. Hvis jeres børn skal gå til noget af det, vil vi bede jer om at give os besked, så vi ved, hvem vi skal sende til hvad. Trækronens aktivitetsplan frem til juleferien vedhæftes mailen.
Husk at I altid er velkomne til at henvende jer, hvis I har spørgsmål til os.

De bedste hilsner fra Trækronen: Bjarne, Nina, Kirsten, Vicky og Sonja 

Kursus
Sandie og Lars har været afsted i 2 dage på internatkursus, så vi glæder os til at få dem hjem med en masse viden om GeoGebra som er et program der bruges i matematik.


Nyhedsbrev uge 37

Et hjerte for alle
Kreativiteten boblede i denne uge i guldsmed Rie Meyers butik og værksted i Padborg Torvecenter. Her var elever fra musikvalgholdet på vores skole på besøg hos guldsmed Rie Meyer for at begynde arbejdet med at designe årets julehjertesmykke, som skal sælges i december til fordel for Et Hjerte For Alle.

I år er eleverne ældre end de forgangne år, da det er 8. og 9. klasse, som Rie Meyer arbejder sammen med, og det kan hun godt mærke er anderledes. Rie giver udtryk for at det er noget andet at arbejde sammen med dem. Hun tør lade dem gøre nogle af de mere farlige ting i sit værksted som f.eks. at lege mere med ild. De har også noget andet at byde ind med, og drengene har taget en guitar med og vil prøve at skrive et musiknummer ud fra det digt, de har lavet - og måske lave en musikvideo. Det er da for sejt.

Brandøvelse
I denne uge gennemførte vi en vellykket brandøvelse i skoletiden.

Legepatruljekursus i Kliplev
På mandag i denne uge har der været en flok udskolingselever på et legepatruljekursus i Kliplev. De har lært en masse gode lege om, hvordan de bedst inddrager alle elever i en aktivitet, så alle får en god oplevelse i 10-pauserne. Legepatruljen og Trænerspirer elever vil i fremtiden stå for at igangsætte aktiviteter i 10-pauserne for indskolingseleverne. De får eleverne til at arbejde sammen, lære nye lege og bevæge sig mere i løbet af skoledagen gennem leg og bevægelse.
Følgende elever har deltaget: Pernille, Laura, Søren, Nikolaj, Andreas, Emil, Dagmar og Jonas

Forældremøde
I denne uge fik vi sat et fint punktum for en række gode forældremøder idet Søfolkene alle i tirsdags var inviteret til informationsaften om alt det nye og også velkendte der er igangsat omkring aldersgruppen. Tak for de positive tilbagemeldinger.  

Glem madpakken – vi har melorme!
Glæd jer, fremover behøver jeres børn ikke bruge penge i Letkøb, hvis madpakken ikke rækker. I stedet kan de få en mad med knasende melormepålæg! Måske ikke helt, men faktum er, at Ravnene allerede inden sommerferien har forberedt sig på at blive eksperter i melormeopdræt. I mandags har vi ”opstaldet” de første 200 g melorme som led i vores projekt, som skal få eleverne til at tænke bæredygtighed. Det koster 8 liter vand at producere 1 kg melormekød mod 15.000 liter vand at producere 1 kg oksekød. Læs det lige igen! Så vi har tænkt at kombinere biologi, natur/teknik, madkundskab og samfundsfag med dette opdræt af melorme. De mindre elever kan forfølge udviklingen fra æg til larve til puppe til bille, de større elever er med til at passe ”avlsbesætningen”, regulere reproduktionen og passe ”slagtedyrene”. Hos Helle afprøver man så lækre opskrifter med melormeingredienser af egen, økologisk avl! Mere lækkert kan det jo ikke blive. Og hvorfor nu hele denne foranstaltning? For at oplyse eleverne om alternativ og bæredygtig fødevareproduktion, som kan være med til at imødekomme fremtidens udfordringer med mangel på landbrugsjord og fødevarer. Velbekomme!

Sundeved 10. klasse instruktør og træneruddannelse på GF
10. klasse har som en del af undervisningen i ”Aktiv 10.” på Sundeved Efterskole fået til opgave at planlægge og gennemføre idrætsundervisningen af 4-6. klasse og har spurgt om de måtte bruge os som kaniner i uge 37-40 – onsdage fra 8-9.30.
I uge 38 får alle søfolkene lov til at være en del af projektet, da hulebørnene er på lejrskole.
Forløbet planlægges af sundevedelever, foregår på vores skole og undervisningen indgår som en del af deres 10. klasses instruktør - og træneruddannelse.

Der undervises i fodbold, badminton, rytme og volleyball. Vi takkede ja til kaninmuligheden, da vi jo er en skole med bevægelse som et af vore fyrtårne.
Undervisningen følges af vore lærere og Klaus Deutschbein,
Cecilie Juulsgaard og Steffan Backmann fra Sundeved Efterskole.

DM i Skoleskills
Igen i år fik vi, 7.-9. klasse, besøg af repræsentanter for erhvervsskolerne EUC-Syd, EUD, EUX, Sosu-skolen og landbrugsskolen. Dagen er en blanding af en præsentation af alle uddannelserne, snak om uddannelsesdrømme og udfyldelse af et spørgeskema, hvor man måske bliver lidt klogere på, hvad man er god til, og hvad man ud fra det kan vælge som job. 

Næste trin var en praktisk samarbejdsprøve på tid for hold á 3. Sav, og bank en træpyramide sammen, pak en pakke ind med bånd med den ene hånd på ryggen, sæt bogstaverne rigtigt på plads på et tastatur, pak en uges ration af piller i en pilleæske ud fra skema, stable plastkopper i sindrige systemer.

Stemningen var fantastisk, der summede af fællesskab og god opbakning til hinanden. Det er kun 8. klasserne, der kan gå videre til DM i skills i Næstved til april, men indtil nu er det faktisk det ene hold herfra, Pernille, Andreas og Kristine, der har den bedste tid, så vi trykker tommelfingre for, at den holder til udgangen af uge 41, hvor de er færdige med at være rundt i Aabenraa kommune. Der kommer opslag på FB, hvor I også kan finde mange gode billeder fra dagen!

Så starter den frivillige musik igen
I år kan man både prøve at spille harmonika og spille sammen helt fra 0. klasse
HUSK: Tilmelding er frivillig, men er du meldt til, ses vi hver gang!
Du tilmelder dig senest onsdag d. 19. september her
Vi glæder os! Musikalsk hilsen Gitte og Ane

Glemt tøj
Der ligger i den orange gang 2 kasser med glemt tøj og sko primært fra sidste år. I bedes kikke kasserne igennem i løbet af uge 38. Det der er tilbage giver vi næste fredag til Røde Kors.


Nyhedsbrev uge 38

Grænseløb
Tak for den gode opbakning til Grænseløbet, hvor vi i år var godt 80 tror jeg men hvor vi blev overhalet af Lyreskovskolen mht største hold. Til gengæld er vi stolte over vores elever som alle gav den gas (ja lige bortset fra de der hyggede sig på en gåtur….) og ikke mindst de flotte placeringer vi fik – de to eneste på 12 km var Kresten og Casper som tog sig af topplaceringerne der – FLOT – og Christoffer som tog sig af en topplacering på 5 km ruten - FLOT.

Stilleuge - Lejrskole i Århus og Manchester
En skole næsten uden børn er jo da hyggelig nok for en tid – men bestemt jo ingen rigtig skole. De yngste klasser har da helt sikkert nydt at have alt for sig selv  -meeeen nu glæder vi os da i den grad til at få alle hjem igen.
Ane har fortalt mig om en super fin tur med skønne interesserede unger og energiske kollegaer til Århus, hvor de var på besøg på Gøglerskolen, Moesgård, Aros, Den gamle by og meget. Det bliver spændende at høre om det alt sammen, når de er retur på mandag og ikke mindst til lejrskoleaftenen.

Tina, Helle og alle Ravnene er stadig i Manchester i skrivende stund. De kommer først hjem langt over midnat i nat – man skal vel udnytte tiden! De har også haft en flok veloplagte og skønne unge mennesker med sig rundt i Manchesters by og kirkeliv, Museum of Industry & Science, Imperial War Museum, John Rylands Library og meget mere.
Følg med på skolens facebook – der ligger/kommer masser af gode fotos og dejlige beskrivelser. Like og del gerne!

Trækronen
Jeg vil bede alle jer der har børn i Trækronen om at SMS til Trækronens mobil inden kl. 13.30 ang. bus og hvem der skal med hvem hjem osv. Personalet kan ikke både tage imod i 3 klasser og være nærværende der, samtidig med at der skal læses sms. Tænker I allerede ved om morgenen hvad jeres barn skal! Faste aftaler er også en dejlig mulighed.  


Nyhedsbrev uge 39

Trækronen
Vi har plads til 3 børn der kan blive passet i Svalen i efterårsferien. Har du behov for pasning, hører jeg fra dig snarest og der prioriteres efter først til mølle-princippet.
Og husk at SMS til Trækronen inden kl. 13.30.

Ravnene ”I sandhedens tjeneste”
Ravnene var i torsdags på arbejde "I sandhedens tjeneste" i Haderslev. Her deltog de i DRs interaktive nyhedsshow, hvor de var med til at udvælge, tilrettelægge og bringe nyheder på ægte journalistmanér. De skulle bruge deres kildekritiske sans og blev gjort opmærksomme på de valg- og fravalg, der ligger bag enhver nyhedshistorie. Da mange unge får deres nyheder fra de sociale medier er det enormt vigtigt, at de kan lære at skelne mellem faktuelle nyheder og Fake News. Klassen skulle derfor dyste mod de ca. 600 andre elever om at levere den bedste journalistik. Under forløbet blev Dagmar og Andreas interviewet som klassens redaktører, og det ene af klassens to indsendte nyhedsindslag, som Nikolaj, Ida, Katja og Simon havde fremstillet hjemme på skolen, røg i finalen og kom på en meget flot 3. plads. Det kan de vist godt være stolte af! Det er deres dansk- og samfundsfagslærere i hvert fald.
Der ligger billeder fra eventet på skolens FB-side og forældre og andre interesserede har mulighed for at se 3. pladsen her se filmen her:
DR på snap

Alt i alt en spændende og lærerig dag, hvor den digitale etik lå i højsædet.
v/ Sandie

Høstgudstjeneste
Vi har en fin lille flok af børn der skal synge til høstgudstjenesten i Holbøl Kirke på søndag kl. 10. Kom og vær med, hvis du har lyst. Der må gerne medbringes høstemner til udsmykning i kirken.

Pædagogisk døgn i kommende uge
På torsdag kl. 12 når børnene har spist og er sendt til pause tager al pædagogisk personale på Pædagogisk døgn på Jaruplund Højskole.

Anita (Annemette), Therese (Oscar, Emmelie, Casper), Helle (Marcus, Simon, Jonas), Pernille (Filippa), Jeanett (Magnus og Kevin) og Jacob (Asta) vil sammen med Maja være de voksne på skolen imens. De har sagt ja til at være de voksne der kommende torsdag og/eller fredag vil hjælpe Ravnene, hvis der opstår udfordringer i form af små elever, der ikke lige ved, hvad de skal eller vil…. og til at organisere et par hyggelige eftermiddage. Det er nemlig Ravnene der har forberedt al undervisning til fredag fra 7.45-12. Der vil ligeledes være Ravne der hjælper til med at lege med de yngre kammerater i Trækronen torsdag og fredag.

De er alle med til at gøre det muligt for hele det pædagogiske personale at bruge et døgn på at blive klogere på samt grave os ned i et fælles fundament for arbejdet med: Adfærd Kontakt og Trivsel (AKT) – det arbejde som Ane primært står for i dag, men som gerne skal bredes ud til alle medarbejdere. Vi arbejder jo alle med det til dagligt selvfølgelig, men nu får vi endnu større viden og et fælles fundament. Det er vigtigt at jer der har brug for særlige aftaler ifm bus eller andet i Trækronetiden, har lavet de aftaler med Bjarne/Trækronen senest på onsdag, så forældrene kan føle sig trygge og forberedt, når de skal sende til bus, hjem osv.

Sponsorløbinfo
Fredag inden efterårsferien har vi traditionen tro sponsorløb. Som et yderligere og nyt tiltag tilbydes et orienteringsløb i år.
I kommende uge skal børnene ud at søge sponsorer, men husk nu at det er naboer, venner og bedsteforældre der skal spørges, og I må endelig ikke fortælle, at de sagtens kan løbe 20 km sådan en dag! Mon vi i år skal løbe til Italien igen?

Tid til fransk igen
Nu er havearbejdet ved at være slut, så nu får du igen mulighed for at komme til fransk en aften om ugen i stedet for at kede dig foran fjernsynet eller tage opvasken! Vi starter onsdag, den 24. oktober og frem til ca. midt i april. Undervisningen foregår fra 18.30-20 i natur/teknik lokalet. Alle elever fra og med 5. klasse er velkomne, og far og/eller mor er ligeså velkomne, når de nu alligevel kører herhen! Man behøver ikke at kunne noget fransk i forvejen, det bliver en blanding af “nyt og gammelt”. Ved interesse eller spørgsmål skriv til tina@graenfri.dk. Au revoir!