»Forside   »Kalender   »Kontakt   »Om skolen   »Klasser   »Undervisning   »Praktisk info   »Arbejdsgrupper   »Links   »Nyhedsbreve
du er her: nyhedsbreve - siden er sidst opdateret 30.3.19

Skoleåret 2018/19

» august

» september

» oktober

» november

» december

» januar

» februar

» marts

» april

» maj

» juni

Arkiv for nyhedsbreve

Marts 2018/19, uge 9, 10, 11, 12

Nyhedsbrev uge 9

Opkrævning af skolekredskontingent
Der er her i marts måned blevet opkrævet de obligatoriske 150 kr. til skolekreds pr familie

Kreadag
Torsdag var der atter kreadag. Her blev der produceret forårspynt til vinduerne, lavet fastelavnspynt, snittet i Emils værksted, bagt fastelavnsboller til fastelavnsfesten og pulsen blev sandelig også holdt i kog.

Genbrug
Vi mangler et whiteboard til samlingssalen – så hvis nogen på jeres arbejdsplads/hjemme har et i overskud, så skal I endelig ringe til mig. Målene skal mindst være 120 x 120. Det må meget gerne være et på stativ, men har det ikke det så meld alligevel tilbage – vi har en handy mand der sagtens kan få kringlet den opgave.

Tusind tak
til Rasmus´ morfar for at donere en fin harmonika til vores skole. Den er vi meget glade og taknemmelige for! Den vil helt sikker komme i brug og skabe mere musik på vores skole. Tak for tanken! :-)

Fastelavn
Jamen det var da en sand fornøjelse lige fra morgenstunden at blive taget imod af en påklædningsdukke, en brud, en Ninja, en Find Holger, en potteplante, en edderkop og ja jeg kunne da blive ved. Der blev sunget fastelavnssange, slået katten af tønden og kattekonger og dronninger blev fejret, ligesom der blev kåret mest fantasifulde, uhyggelige, smukkeste, mest uigenkendelige og mest kreative kostume. Det var en mere end vanskelig opgave for elevrådet, for alle havde i den grad lagt sig i selen mht udklædning. Tak for den gode opbakning. Men kik selv på Facebook – billederne taler da helt for sig selv. Dagen sluttede af med fastelavnsboller bagt af Christian og en flok børn i går til Kreadag. Uhmmm
😉

Regionsmøde 14. marts
Næsten al skolens personale drager afsted kl. 13 til det årlige regionsmøde som i år er i Vejen. Alle børn får fri kl. 13. hvorefter der er pasning i Trækronen. Bjarne, Nina, Therese og Anita hjælper med at passe børnene, men jeg er sikker på at de stadig godt kan bruge en ekstra hånd mellem 13- 17. Meld dig gerne på banen til undertegnede.


Nyhedsbrev uge 10

100 års jubilæum HFIF
Siden sidst har de fleste af os jo været til HFIFs flotte 100 års jubilæumsopvisning i lørdags. Det var i sandhed en rigtig festforestilling, der i den grad var seværdig. Jeg syns bestemt at vi kan være stolte af vores lille bidrag med en lille flok dygtige akrobatikbørn fra fase 1 der under Lars’ instruktion viste fin performance.

Høvdingeboldturnering
4. og 5. klasse var i denne uge til Høvdingeboldturnering i Tinglev. Selv om der blev vundet endda nogle halvlege i div kampe var det ikke nok til sejre, men jeg glæder mig over at høre Tanja fortælle om hvordan de sammen løftede og holdt sammen og modet oppe – viste den bedste udgave af dem selv -  selv om de ikke vandt. Sådan 😉

Brobygning og Praktik for 8. og 9. kl.
8. klasse har i denne uge været i brobygning. Dvs at de har besøgt Åbenrå Statsskole, VUC, EUC SYD, HTX, Social og sundhedsskolen og IBC. Lærerne der har fulgt dem 3 af dagene har fortalt om velorganiserede og oplysende dage. Jeg selv deltog i en dag på EUC Syd byg, som var en praktisk dag, hvilket de unge nød. En lang dag hvor man skal lytte, være blandt nye og et nyt sted og endda kan blive sat i gang med opgaver kan være en udfordring. Jeg er stolt af vores unge mennesker, som har fået gode skudsmål med på vejen. En skøn flok hele og dannede unge mennesker viste de og fik de kredit for – sammen med 8. kl. fra Den kristne friskole i Bylderup Bov. Det var ikke altid den slags unge mennesker de mødes af på ungdomsuddannelserne, er der ofte blevet sagt i denne uge.

9. klasse har været i praktik hele ugen. Vi glæder os i den grad til at høre om deres erfaringer og oplevelser når de er retur igen på mandag. Alene har jeg læst Sines fine artikel i JV, hvor hun var i praktik
😉

7. klasse var i forældrepraktik mandag og tirsdag. Det var en succes, som vi bestemt skal arbejde videre på muligheden af også fremover. De fik da også lige fremlagt om deres erfaringer for 6. kl.
😉


Nyhedsbrev uge 11

Sikke en fantastisk uge - jeg bliver helt rundtosset og samtidig glad af at tænke på den. Ud over den daglige undervisning, hvor der for øvrigt var skriveuge hos de ældste i projektopgaven, som de skal til eksamen i i kommende uge, - havde vi..

Bestyrelsesmøde
Ugen startede med Bestyrelsesmøde mandag aften, hvor de sidste brikker omkring Generalforsamlingen primært var omdrejningspunktet. Der skal synges og spilles, holdes et lille oplæg om sproglab, vi skal høre Valdemar, Tobias og Camilla samt Ravnene fortælle om hvad de får/fik med fra skolen videre ud i livet og hvad de kunne have ønsket sig og så skal vi jo holde generalforsamling, hvor vores tilsynsførende også kommer og fortæller hvad hun ser vi og jeres børn laver og lærer på skolen.
Vi glæder os til at se jer alle kl. 18.30. på mandag. Kaffen er helt sikkert klar på kanden.

Foredrag om incest ved Rasmus Hinrichs
Tirsdag havde personalet og 3 pædagoger fra Åbenrå Friskole (vi havde inviteret al personale derfra – de er om nogen altid hjælpsomme, når vi beder dem om en hånd) til et aldeles fremragende, varmt, åbenhjertigt, ærligt, ordentligt og ikke mindst lærerigt foredrag ved Rasmus Hinrichs, som fortalte om incest. Han startede faktisk dagen med at fortælle om sine egne oplevelser derom for Ravneklassen. Der hersker ingen tvivl om, at hans fortælling gav stof til eftertanke hos hver og en. Vi voksne føler os nu klædt meget bedre på til både at observere og evt. agere på hensigtsmæssige måder. Kæmpe stor tak til Rasmus, som er i gang med at gøre sine altødelæggende erfaringer til sin levevej. Han giver desuden håb – man kan ved mod, kærlighed og hårdt arbejde og meget mere faktisk godt få et godt og velfungerende liv med familie og børn osv.
Rasmus er i gang med at uddanne sig til psykoterapeut og holder gerne foredrag. Det er et mere end vigtigt tema, som er alt for tabubelagt. Vi herfra kan hver og en kun varmt anbefale ham, hvis nogen derude har brug for viden herom.

Ny Ferielov
Onsdag brugte Maja og jeg hele eftermiddagen på kursus i Christiansfeld om den nye ferielov, som jo træder i kraft som det næste. Der sker ændringer, som alle i det ganske land kommer til at opleve. Vi fik god indsigt og går nu og gør os gode tanker om, hvordan vi bedst og mest hensigtsmæssigt får de nye retningslinjer godt og fornuftigt implementeret.

Censorfordelingsmøde
Torsdag var jeg om formiddagen til censorfordelingsmøde på Åbæk Efterskole. Vi fik fordelt datoer og censorer til de 5 prøvefag. Det er jo altid et puslespil for os, fordi vi jo vejleder 9. alle dage i hele perioden, har dem til eksamen samtidig med at 7. og 8. skal have undervisning. Og så er lærerne sandelig også på hårdt arbejde i den tid, hvor de både skal passe klassen, 9. kl., og ud som censor. Jo vi/de keder os/sig ikke.
På de fleste andre skoler ser det ikke sådan ud. Men det er dejligt at være blevet lidt gammel i gårde på den front – man lærer at sno sig …
😉

Regionsmøde
Da censormødet var slut kunne jeg og det meste af skolens personale kl. 13 drage videre til Vejen til et fantastisk, glad og opløftende regionsmøde, der sluttede kl. 20. Karin Torp fra Esbjerg underholdt særdeles humoristisk om kommunikation og dialog i hverdagen. Det gav mange gode grin - af os selv – og ikke mindst stof til eftertanke
😉 Vi var derefter fordelt på forskellige workshops alt efter interesse. Det var også mit klare indtryk, at alle fik noget med hjem her. At høre om hvad man gør, tænker og har gang i andre steder og evt. danne lidt netværk er utrolig givende. Det er i mine øjne meget vigtigt, at vi alle sammen kommer afsted til dette årlige møde – ikke mindst fordi vi her får en god fællesoplevelse og efterfølgende kan referere til det samme og har mærket vingesuset fra andre skoler, der arbejder med de samme ting som vi. Så tak til trofaste Therese, der sammen med Bjarne og Nina holdt skansen herhjemme i år. Næste år skulle vi gerne afsted ALLE sammen – også gerne bestyrelsesmedlemmer, som jeg godt ved og anerkender skal tage fri fra arbejde. Næste år bliver det Rødding.  

Også i dag har vi klaret at dække 3 mands fravær, så børnene forhåbentlig har oplevet en lærerig skoledag på trods. Kursus, omsorgsdag og sygdom kan vi ikke holde for. Tak til alle der gjorde skoledagene mulige. Nu glæder vi os til weekenden - og til at se jer alle mandag aften i samlingssalen til den årlige generalforsamling.


Nyhedsbrev uge 12

Generalforsamling i Grænseegnens Friskole mandag den 18. marts 2019.

Kære alle forældre.

Vi havde en dejlig aften, hvor vi fik en god introduktion til hvad sproglab er, og hvad det betyder for vores børn. Herefter fik vi en rigtig god information fra såvel nuværende som tidligere 9. klasse elever. Noget der i den grad bekræfter os I at vi giver vores unge en masse af de rigtige ting ved at få dem til at tage 9. klasse på vores dejlige friskole

I vedhæftede referat fra generalforsamlingen kan I læse hvad der i øvrigt skete, og jeg vil bede om, at jer der ikke var til generalforsamlingen, bruger 5 minutter på dette, da det jo er sådan at de forældre der var tilstede, allerede har fået orienteringen og har godkendt beslutningerne. Jeg synes specielt I skal orientere jer om
- Satsningen på en ekstra ansat fra 1.8.2018 der betyder et underskud i 2019 – men at økonomien igen i 2020 hænger sammen
-  Vigtigheden af at forældre deltager i opgaveløsning, da det er vigtigt for såvel økonomi, skolens udvikling og det sociale liv
Hvorledes opstarten er gået og udviklingen vil blive på de fase-opdelte årgange
Valg til bestyrelsen

Venlig hilsen
Christian Duus
Bestyrelsen

Uanmeldt besøg af arbejdstilsynet tirsdag d 19. marts
I tirsdags fik vi et uventet besøg fra Arbejdstilsynet. Tina og jeg gennemgik det psykiske og fysiske arbejdsmiljø med den søde kontrollant, kiggede på APV’en, talte om erfaringer med og forebyggelse af et presset arbejdsmiljø og vores daglige arbejdsgange på området.

Hun konkluderede, at hun ikke mindes andre skoler, som havde så meget fokus på trivsel som her hos os 😊 … og det er altså ikke, fordi vi ikke fortalte om de udfordringer, der er. 

Derefter gennemgik vi skolens lokaler og arealer, og her havde hun nogle anmærkninger, som hermed gives videre og bedes bragt i orden. Nogle ting skal elever informeres om, andre ting skal vi selv huske at handle på.
Tæppets kanter i n/t ruller op og giver risiko for fald. (tæppet er blevet udskiftet nu)
- Indskærp elever og følg løbende op: skoletasker må ikke stå på gulvene, da de giver risiko for fald og blokerer flugtveje – de skal hænges på skoleryglænene eller på krogene i bordene
- ”færdselsvejene” i AKT skal ryddes (er ryddet)
- Den ene søjleboremaskine i sløjdlokalet mangler afdækningen (har lige set den i sidste uge, hvor er den blevet af?)
- Der må ikke stå fejekoste i sløjdlokalet på grund af recirkulation af små støvpartikler. Der må kun forefindes støvsuger og fejebakke med tilhørende lille kost
 Trækronekontoret har en mærkelig lugt – og vi talte om, at den faktisk altid har haft denne lugt. Det er ikke noget, vi behøver at gøre noget ved, men vi skulle gerne lige undersøge årsagen. Er det måske noget materiale, der lagres på kontoret, gulvet eller noget helt andet?
- Vejsalt må fremover være i maks. 12,5 kg sække

Alt i alt fik vi en grøn smiley for vores arbejdsmiljø, så det kunne jo ikke være bedre, og vi har arkiveret det under ”fortæl mig, hvad der er gået godt i denne uge” 😊