»Forside   »Kalender   »Kontakt   »Om skolen   »Klasser   »Undervisning   »Praktisk info   »Arbejdsgrupper   »Links   »Nyhedsbreve
du er her: nyhedsbreve - siden er sidst opdateret 15.12.17

Skoleåret 2017/18

» august

» september

» oktober

» november

» december

» januar

» februar

» marts

» april

» maj

» juni

Arkiv for nyhedsbreve

Oktober 2017/18, uge 39, 40, 41, 42

Nyhedsbrev uge 39

Temauge om kroppen
Vi har i den forgangne uge haft temauge om kroppen. Der var lavet et spændende og anderledes program for ugen og I har i den grad kunnet følge undervisningen via alle billederne på fb. og hjemmesiden :-) Tjek det ud.

Indvielse af FiDuusen
Grænseegnens Multihal er i den grad nu blevet indviet med maner. Hele sidste uge havde eleverne arbejdet med temaet kroppen. Allerede fra morgenstunden på selve festdagen i fredags, blev hallens mange muligheder udforsket. Alle skolens elever sprang på stortrampolinerne i springgraven, spillede musik, dansede, lavede akrobatik eller tryllede sig igennem formiddagen.
De ældste bagte sunde boller og der blev delt vaffelis ud til alle. For det var jo en festdag - en af de rigtig store.
Over middag kom Anton Niemann og tryllebandt alle med sit inkluderende gøglershow. Her fik alle mulighed for at se og tillige lære at jonglere, balancere, gå på glas, lege fakir, lave akrobatik og meget mere. En rigtig festlig afslutning på indvielsen af FiDuusen for alle skolens elever.
Dagen sluttede af med Bondebal i Æ hal for de voksne. 170 festklædte bønder, fine folk, grise, køer mm var mødt op. Den gode stemning var lagt lige fra starten. Det var en stor glæde at se så mange af byens og områdets unge mennesker såvel som ældre samt mange af skolens forældre møde op til denne 1. Bondebalsfest i vores alle sammens nye flotte hal - med fitness.
Der var velkomst ved Anne Søndergård, som i samarbejde med SignMeUP havde fået udarbejdet navn og logo for multihallen ved Grænseegnens Friskole i Holbøl: FiDuusen – for hvis det er nogens fortjeneste, at vi nu kan udfolde os i multihallen i Holbøl, så er det i aller højeste grad Christian Duus’, må jeg slå fast – og én enkelt ting ifm byggeriet, har jeg mig ret til at bestemme!
Christian takkede for alles opbakning og store interesse og støtte igennem byggeriet – ikke mindst blev Apos, Ommen og Møller, Bred VVS, Henrik Schmidt og Bindzuss´ gode, positive og effektive (sam)arbejde rost.
Jens Vistofte fik tillige ordet og han slog bl.a. fast at kendetegnet for Holbøl er og bliver: ”I kan selv”.
Formanden for Borgerforeningen Jørgen Nielsen var på vegne af Eurosteel den glade giver af 10.000 kr. til anlægsarbejde omkring hallen. De plejer kun at give til lokale aktiviteter, men med den fælles indsats og store engagement et lille samfund som Holbøl her har vist, gav dem anledning til en undtagelse. Så nu rykker den sidste belægning omkring bygningen nærmere sin afslutning.
XLENT trio spillede op til bal efter spisning med mad leveret af Landbohjemmet med et par grise på grillen fra Charlotte Duus og det store Synnejyske kaffebord ved de lokale bager-fruer til dessert, auktioner med altid generøse effekter fra Hebru, tombola med rigtig mange fine sponsorater fra hele gamle Bov kommuneområdet, ringridning og sømslagning.
Jo FiDuusen kan også bruges til andet end sport.
Tak til alle sponsorer – også tak til Husquarna for græsslåmaskinen til vores nye sportsplads, som forventes at kunne tages i brug næste sommer.  
Hold da op et festfyrværkeri af aktiviteter, musik, gode ord og gaver på denne store indvielsesdag. Nu må vi bare rigtig i gang med at bruge FiDuusen ifm den daglige undervisning, pasning i fritidsordningen, HFIFs brede tilbud til alle generationer mm.
Alle er selvfølgelig velkommen til at leje sig ind til benyttelse af springgrav, idrætsfaciliteterne, badminton- eller basketballbaner eller blot benytte hallens fine muligheder for store møder, aktionærfester mm

Sponsorløb - Friskoleløbet
Tiden nærmer sig det årligt tilbagevendende Friskoleløb fredag inden efterårsferien. Sponsorløbets overskud går i år til kunstgræs i den genetablerede Pallebane og om muligt til  opsætning af en hoppepude på skolens grund :-)
Børnene kan tilmelde sig hele 3 forskellige aktiviteter:
1. Skovløbet, (2 km og 5 km ruter)
2. Iron Kid (5.9.kl. Cykle, svømme, løbe)
3. MTB Kid, en ca. 8 km rute på MTBsporet i skoven. Der kræves kendskab til mountainbiking
og en MTBcykel samt hjelm.
Jeg vedhæfter en sponsorseddel, hvor jeres barn skal samle sponsorater på deres egen
forventede præstation på dagen. Man, forældre, onkler, tanter, bedsteforældre, naboer m.m.,
kan sponsorere pr. løbet km, et samlet beløb for gennemført løb/Iron Kid eller pr omgang på
MTBsporet.
1 seddel pr. sponsor.
Husk også dagens afsluttende gimmick: byens BONUSRUNDE.
Bonusrunden er på ca. 1 km og løbes efter man har gennemført et af de andre løb. Man kan blive sminket eller klædt ud inden man løber ud på bonusrunden men så får man til gengæld også fuld opbakning af bysbørn, forældre og de børn der er kommet hjem og som står og hepper på ruten. Bonusrunden kan naturligvis også sponsoreres, men den tæller dobbelt, for det kan jo være dobbelt hårdt oven på alt det andet!
Sponsorløbets overskud går til kunstgræs i Pallebanen og opsætning af en hoppepude på skolens grund.

Velkommen
Jeg kan nu løfte sløret for hvem vi har fået ansat til primært at varetage undervisningen i Egernklassen fra 1. november: Valget faldt enstemmigt og helt klart på Susanne Boisen, som nogen måske kender fra Frøslevlejrens Efterskole, Kruså eller Kollund skoler. Susanne har stor erfaring med undervisning i udskolingen, hvor hun især brænder for dansk, samfundsfag, billedkunst mm. Vi glæder os til at tage imod hende 1. november.
 
Mad fra Landbohjemmet
Vi er kommet godt fra start mht mandagsmad ….og ja det udgør en hel frokost ;-)


Nyhedsbrev uge 40

Så fik Mette da virkelig sat skik på gulvene i det gamle fitness. Vi kan nu alle spejle os i dem ;). 1000 tak for det Mette og Jørn Wrang. Når de har fået sidste gang polish kan vi begynde på indretningen af de nye musiklokaler og reetablere noget af biblioteket.

Skole Skills - Erhvervsklasserne i Åbenrå
8.9. klasse har i denne uge deltaget i et projekt Skole Skills. To inspirerende og dygtige lærere lod børnene arbejde med hænderne i nogle konkurrencer og informerede derefter om de mange veje til de mange uddannelser der jo findes. Det var en øjenåbner for mange, at man eksempelvis ikke behøver gå i gymnasiet for at blive sygeplejerske og meget andet. Se fb

Branduge
Myrerne har haft brandtema. De besøgte Holbøl brandstation, hvor Martin og Peter beredvilligt viste dem, hvordan uniformen så ud og virkede, hvordan ild slukkes og hvordan en bil klippes i stykker mm. Ingen er i tvivl om hvordan man undgår brand og hvilket nr. man skal ringe til i tilfælde af brand.

Bridge
Ulvene har afsluttet et kortere bridgekursus ifm matematikundervisningen ved et par dygtige undervisere Marianne og Thorwald fra Grænseegnens Bridgeklub. Mange viste interesse og rigtig fin forståelse for spillet som i den grad træner den matematiske tankegang og ikke mindst hukommelsen.

Sponsorløb - Friskoleløbet
Der må være sket en fejl. Vi har endnu ikke modtaget sponsor sedler fra alle. Det kræver nok lige denne weekends benarbejde at hjælpe med at alle børn selvfølgelig finder et par sponsorer til på mandag.
Ironkid starter i svømmehallen kl. 7.45. hvor børnene møder op med deres cykel. Vi har nemlig fået lov til at få et hjørne af bassinet hos Lyreskovskolen kl. 8 hvor de har færrest i bassinet. (Lyreskov fik tildelt haltid frem for os også i år.) Rigtig dejligt at Michael Wissing var så positiv og samarbejdsvillig ;-)

Mad fra Landbohjemmet - Ny runde.
Vi er kommet godt fra start mht mandagsmad ….og ja det udgør en hel frokost ;-)
Se bestilling af næste runde.


Nyhedsbrev uge 41

Skolens Fødselsdag
I torsdags d 12. oktober fik alle børn igen en vaffelis….. Ja hvorfor mon?? - Det grundede de længe over. Der var mange fine bud.
Nogen Ulveunger sagde på et tidspunkt til mig; “Hvorfor fejrer vi aldrig skolens fødselsdag?” Hmmm nej hvorfor egentlig ikke? Men hvornår var det nu det var? Jo det var d. 12. oktober 2010 vi havde stiftende generalforsamling -(og siden da har vi i bestyrelsen haft lige præcis 90 bestyrelsesmøder netop i denne uge)
7 år Yes - Godt vi var nogen, der troede på det dengang; og se nu bare - vi er da i allerhøjeste grad kommet for at blive.
Det var nu ikke bygningerne vi råbte et 7 foldigt leve for i torsdags - nej skolen er jo alle de dejlige børn, forældre og alle de dygtige ansatte.

Grønland og Kaffemik
Lige inden fejringen af fødselsdagen havde Ørnene inviteret Museklasserne til foredrag, leg og kaffemik om Grønland. De havde da virkelig haft travl med at blive klar til fremlæggelser om al deres nye viden, haft godt gang i filene til deres Kaliputter og nålene til perlevævningen. Vi gik næsten i sukker chok, for der var kage nok til hele skolen. Der var jo fest ;-)

Møde med skolechefen
I denne uge var jeg til møde med Åbenrå Kommunes Skolechef Lars Borst Hansen. Birthe fra Søgård, Werner fra Åbenrå Friskole og jeg havde det vigtige ærinde at fortælle den gode historie om friskolernes berettigelse og bl.a. give ham indblik i at presseomtalen omkring friskolernes parallelsamfund slet ikke er noget vi ser passer på os. Han var meget lydhør og åben. Et rigtigt positivt møde.

Sponsorløb - Friskole Løbet
Jamen hold da op! 14 seje unger stod klar i svømmehallen kl 7.35, da jeg ankom her til morgen, og de fik da - (på den halve time vi havde fået mast os ind godt hjulpet af Michael og Kevin) - svømmet mellem 600 og 1000 m. Sådan!
De kom glade hjem til bonusrunden hvor de blev malet festligt, gav den gas og sluttede af med en bolle som Trækronebørn og -voksne havde bagt samt frugt sponsoreret af Lokalbrugsen.
Det er bare en helt fantastisk dejlig motionsdag med skøn forældreopbakning. Tak til jer trofaste vandbærere ;) Vi er bare i den grad klar til at holde en dejlig efterårsferie nu tror jeg.
Hold fast:
111 børn har i dag tilsammen løbet helt ned til Etna på Sicilien, cyklet helt til Berlin og svømmet helt til Padborg!!!
Vi har da landets sejeste unger her på Grænseegnens Friskole :-)

Er det allerede jul???
Ja, i musiklokalet starter julen jo tidligt. Vi begynder at øve fra uge 43.
Lucia bliver onsdag i læsebånd og fortælling.
Nisseband om fredagen i læsebånd og fortælling.
Hvis dit barn vil gå lucia (fra 1. klasse) eller spille med i Nissebandet (fra 4. klasse) kan I tilmelde ham/hende her:Tilmelding lucia og nisseband


Nyhedsbrev uge 43

Terminsprøver
I denne uge havde 8.9. kl terminsprøver i dansk matematik og engelsk. Der blev i den grad arbejdet igennem ;-)

Sponsorløb - Friskole Løbet
Jeg må beklage - vi har ikke helt løbet til Etna på Sicilien - nærmere “kun” til Rom! …….
MEN vi har helt sikkert cyklet helt til Berlin og svømmet helt til Padborg. OG vi har stadig landets sejeste unger her på Grænseegnens Friskole :-)
Ifm en ekstraordinær opmåling i efterårsferien har vi konstateret, at den lille løberunde i skoven desværre kun var knap 2 km ;-( Beklager fejlen. Jeg vil garantere, at der rettes op på fejlen næste år.
Det betyder at den lille ekstra runde jo ikke har været så lang, som vi troede, og derfor har børnene ikke løbet ekstrarunder på 2km men alene lidt mere end det halve!.....
Er der brug for ændret afregningsbeløb hos nogen af jer i forbindelse med afregning, så henvend jer endelig til Maja, eller betal det mindre I kommer frem til er passende. Det er ikke beløbet der er vigtig for os, men at eleverne har stået sammen om at yde en super sej sportslig indsats på denne motionsdag til fælles gavn for en god sag.
Maja siger vi stadig mangler sponsorpenge fra en del af jer. Jeg vil bede jer få det på plads i løbet af uge 44, så vi kan afslutte regnskabet ;)

ELF
Vi fik taget godt hul på ELF samtalerne i denne uge. Der har atter været gode og konstruktive snakke med jer og jeres børn - i denne uge i Skovmus klassen. Tak for det.

Chipstest
Vi har nu afsluttet vores fælles kursus om Chips (Childrens Problem Solving) Når vi arbejder med disse opgaver med børnene, lærer vi rigtig meget om, hvordan børnene tænker. Det betyder at med den viden vi får, bliver vi klædt godt på til at tilrettelægge struktur og indhold ifm undervisningen alt efter hvordan børnene i en klasse bedst arbejder/tænker. Det er en ny viden, som vi ser stor værdi i og glæder os meget til at gøre brug af i klasserne.

Besøg på Friskole
Helle og jeg har i denne uge besøgt en friskole i vores region som gennem mange år har arbejdet med faseopdelt undervisning - sådan som vi jo påtænker at skulle arbejde fremover. Vi var nysgerrige på at se, hvordan de arbejder med 3 sammenlagte klasser. Hvilken god inspiration kunne vi tage med hjem - og var det her lærerne skulle hen for at blive inspireret?
Vi havde et meget lærerigt besøg. Vi fandt bl.a. ud af at vi har en meget fin skole med styr på tingene og god orden, at vi har gode idrætsfaciliteter, at vi har dygtige og erfarne lærere, der kan differentiere og samlæse, at vi arbejder sammen omkring fag og indhold i klasserne, at vi har stor frihedsgrad ifm tilstedeværelse mm :-)

Farvel og goddag
Vi siger farvel og tak til Bodil Lundbye som har været vikar på vores Tårnvalgfag i Billedkunst. Børnene har lavet nogle rigtig spændende portrætter som er udstillet i Lysningen.
I kommende uge - tirsdag - skal vi sige farvel til Lars Brudvig, som har været vikar for Else. Det har været rigtig dejligt med en vikar, der har god forstand og indsigt i unge mennesker og har et langt liv bag sig fra skoleverdenen. Tak for den engagerede indsats til Lars.
Vi siger samtidig - onsdag - velkommen til Susanne Boisen som jo er ansat til at varetage undervisningen primært i Egernklassen. Som jeg har fortalt før, er Susanne en erfaren lærer på alle trin og især de sidste år har hun arbejdet udelukkende med udskolingen. Velkommen til dig Susanne.