»Forside   »Kalender   »Kontakt   »Om skolen   »Klasser   »Undervisning   »Praktisk info   »Arbejdsgrupper   »Links   »Nyhedsbreve
du er her: arkiv for nyhedsbreve/skoleåret 2016/17/september - siden er sidst opdateret 15.12.17

Skoleåret 2016/17

» august

» september

» oktober

» november

» december

» januar

» februar

» marts

» april

» maj

» juni

Arkiv for nyhedsbreve

September 2016/17 - uge 35, uge 36, uge 37, uge 38 & uge 39

Nyhedsbrev uge 35


Hørt i forbifarten:

Fra Myrerklassen:
På klassen snakker vi om hvilke bogstaver vi har lært (S M, og L).

Eleverne byder ind med ord, der starter med de forskellige bogstaver og pludselig udbryder Jacob: "Jeg kan et ord med alle tre bogstaver" Jeg grubler over, hvilket ord han kan med alle tre bogstaver, idet vi ikke har lært nogle vokaler, så jeg spørger interesseret, hvilket ord det er, hvortil Jacob svarer "SMIL". Jeg må erkende at jeg blev ret imponeret (Jette)

 

Fra Myrerklassen:
Fredag hvor vi lige er kommet hjem fra Kværs, møder vi Ane på vej i sin bil. Magnus Mammen spørger om Anes bagagerum sidder foran, hvortil Ane svarer: "Nej det er omme bag - ligesom i andre biler". Jeg spørger så Magnus, hvorfor han tror bagagerummet er foran.  Magnus: "Jo fordi Ane så tit åbner foran" hvortil Ane siger: " Ja, det er fordi, jeg tit lige skal hjælpe batteriet på vej":)

Det er imponerende hvilke iagttagelser han laver. (Jette)
 

Fra Ørneklassen på strandtur i mandags:
Casper kommer løbende hen til Tina:” Tina Tina skynd dig at komme ned at se noget hurtigt”

Tina: ”Hvad da - er der nogen der er druknet…?” - “Nej nej det er meget bedre”....
(de havde fanget en fisk)

 

Forældremøder
Tak for den dejlige store opbakning der har været omkring alle forældremøderne. Der har været næsten helt fuld hus i alle klasser, hvor det er min oplevelse, at I har fået en mængde gode informationer med hjem og tillige haft diskussioner om div vedkommende emner. Det tætte samarbejde med jer er et af vores rigtig gode og aller vigtigste grundsten for at kunne lave den gode skole vi nu laver. Vi har alle oplevet nogle gode og givende møder.

Trækronen
Trækronen er pt igang med at renovere det store skilt, og der har atter i denne uge været Mountainbiketur i skoven.
Vi har drøftet mobil, tablets, ipads mm ifm Trækronen og overgangen til den. Jeg kan høre på personalet, at det atter er tid til lige at ridse aftalerne op omkring brug af telefoner, tablets mm. Hverken i skoletiden eller i Trækronetiden har børnene brug for at lege med disse emner. Ej heller er der brug for at ringe hjem efter skoletid for at spørge, om man må lege med den ene eller den anden, fortælle at man har slået sig, om man må gå før hjem osv. Det aftales på forhånd hjemmefra.
Mobilen bliver i tasken. Forældre kan ringe til Trækronen og give en besked, men Trækronepersonalet skal ikke bruge den store mængde tid på at ringe hjem til forældre for at høre, om der må leges med kammerater hjemme eller om de må gå før hjem mm.
Det vil være super fint med klare aftaler om hvilke dage, et barn må gå hjem evt. Der kan også sendes en sms med besked om legeaftaler.
Ørnene er jo i en overgangsfase, hvor de ikke altid mere er i Trækronen De må selvfølgelig gerne vente på bussen på skolen. Det foregår så i Lysningen, hvor man kan læse, regne eller hygge sig uden elektroniske spil - eller på legepladsen eller sportspladsen. Det foregår ikke i indgangspartiet med et spil på ipaden. Vi oplever at når Ørnene sidder og spiller - så drager de det yngre børn uhensigtsmæssigt.
Vi påtænker at lægge spilledage på tablets mm ind i Trækronen, men er af den faste overbevisning,  at det er vigtigt at børnene i skole- fritidsregi udnytter muligheden for at
lege sammen.   

Ørne overnatning
Ørnene har haft overnatning fra torsdag til fredag i denne uge sammen med Ane og Lars. Trænerspireprojektet som primært foregår i Ørneklassen, blev ved denne lejlighed i den grad skudt igang med masser af øvelser og træning bl.a. i skoven med en toptunet Lars ved roret. Klassen fik på denne måde samtidig atter en god ryste-sammen-oplevelse. Der var gemmeleg, film og der blev også hygget igennem :-).  

 

Trompetundervisning.
Vi fortsætter succesen fra sidste år. I 2.-3.-4.-5.kl tilbydes trompetundervisning hver torsdag fra kl. 14.10- 14.30. Tilmelding snarest til Anne - efter først til mølle princippet, idet der er begrænsede pladser. Start torsdag d. 8. september. Jens Morten har atter kunnet skaffe et antal trompeter, som vi kan stille gratis til rådighed ;-)
Hmmm er det rigtigt at ingen havde lyst til det mon?


Grænseløb lørdag d. 17. september
Alle der har fået udleveret en t-shirt bedes medbringe den renvaskede røde Grænseegnens Friskole t-shirt, hvis ikke de længere kan passe den - aller senest på mandag.

Vi bliver da igen i år det største hold, er jeg sikker på. Dejligt med de få afbud og dermed jeres gode store opbakning :-) - 110 tilmeldte børn - Sådan! Husk at du som forældre selv kan melde dig til online på skolens hold.


Nyhedsbrev uge 36

Hørt i forbifarten:
Min mor døde ret pludseligt i tirsdags og jeg havde været hos hende de sidste dage. Da jeg var tilbage i myreklassen onsdag morgen, undrer de sig over mit fravær og jeg forklarer grunden, hvorpå Magnus meget tænksomt og helt umiddelbart siger: “Holdt du hende så i hånden da hun døde?” Jeg måtte knuse den knægt, for ja det var jo lige det, som det hele handlede om - og hvor kom det lige fra hos en lille knægt ;) Anne

Grænseløb lørdag d. 17. september
Kan du ikke længere passe din røde Grænseegnens Friskole t-shirt?

Så medbring den aller senest mandag til ombytning :-)

Vi bliver da igen i år det største hold, er jeg sikker på. Dejligt med så få afbud og dermed jeres gode store opbakning :-) - 110 tilmeldte børn - Sådan!

Husk at du som forældre selv kan melde dig til online på skolens hold.

Løbet starter kl. 14.00 og alle fra Grænseegnens Friskole mødes ved flagstangen foran indgangen til hallen kl. 13.30, hvor vi lige skal have delt løbenumre ud til alle og have taget et “familiefoto”.

Vil du vide mere om Grænseløbet: http://www.graenseloebet.dk/

Info til nye forældre om sponsorløbet d. 14. oktober
Fredag d. 14.10. holder vi traditionen tro SPONSOR-LØB - børnene kan tilmelde sig hele 3 forskellige aktiviteter:
1. Skovløbet, (3 km og 5 km ruter)
2. Iron Kid (5.-9. kl. Cykle, svømme, løbe)
3. MTB Kid, en ca. 8 km rute på MTB-sporet i skoven. Der kræves kendskab til mountainbiking og en MTB-cykel samt hjelm. Har man ikke kendskab, men gerne vil køre med, så mød op til begyndertræning i den lokale MTB-klub, som afholdes hver tirsdag kl. 18.00, se link til Facebook:
https://www.facebook.com/groups/GraenseegnensMTB/?fref=ts

Børnene får snart sponsorsedler med hjem, hvor de skal samle sponsorater på deres egen forventede præstation på dagen. Man, forældre, onkler, tanter, bedsteforældre, naboer m.m., kan sponsorere pr. løbet km, et samlet beløb for gennemført løb/Iron Kid eller pr omgang på MTB-sporet.
Husk også  rutens gimmick - byens BONUS-RUNDE.

Bonusrunden er på ca. 1 km og løbes efter man har gennemført et af de andre løb. Man skal sminkes eller klædes ud inden man løber ud på bonusrunden - men så får man til gengæld også fuld opbakning af bysbørn, forældre og de børn der er kommet hjem og som står og hepper på ruten. Bonusrunden kan naturligvis også sponsoreres, men den tæller dobbelt, for det kan jo være dobbelt hårdt oven på alt det andet!
Sponsorløbets overskud går til skolens lejrskoler.

 

Farvel:

I denne uge har vi sagt farvel til Rasmus fra ulveklassen, som har været så heldig at få en efterskoleplads - tusind tak for chokoladen og det gode samarbejde. God vind og alt det bedste  fremover Rasmus!

Vi har også sagt farvel til Gabriele fra myrerne, han er denne uge startet i den tyske skole i Tinglev. Også han ønskes held og lykke fremover.


Nyhedsbrev uge 37

Hørt i forbifarten:
Klokken 7.30 myldrede det med små mus der slæbte madrasser og oppakning tilbage til klassen. Midt i det hele sidder en lille træt mand - Helle, det er godt nok hårdt, når man ikke engang har fået morgenmad endnu!

Skolens leder er på lejrskole i næste uge
Kontakt i uge 38 hvor Anne tager med på lejrskole i Manchester med henblik på at få en større indsigt i lejrskole i udlandet for overbygningselever:

Ane kan kontaktes omkring børn - ane@graenseegnens-friskole.dk - 51259628
Maja - al sygemelding og alt det sædvanlige

Overnatning Musene
Musene har haft en fantastisk overnatning på skolen. Der blev faktisk snorket godt igennem i gymnastiksalen og det helt til 06.15!! Både dagen i går og dagen i dag har været mættet med gode og lærerige aktiviteter, og i skrivende stund er der ved at blive gjort klar til en afslutnings-rugbrødsmad i køkkenet. Da jeg spørger om det snart er slut, udbryder Susanne - ajjj, jeg vil ikke hjem!

Bedre anbefaling fås vist ikke:-)


Grænseløbet i morgen

Husk - vi mødes i morgen i flotte røde Grænseegnens Friskole t-shirts ved flagstangen foran hallen i Kruså kl. 13.30 :-)

 

Info til nye forældre om sponsorløbet d. 14. oktober
Fredag d. 14.10. holder vi traditionen tro SPONSOR-LØB - børnene kan tilmelde sig hele 3 forskellige aktiviteter:
1. Skovløbet, (2 km og 5 km ruter)
2. Iron Kid (5.-9. kl. Cykle, svømme, løbe)
3. MTB Kid, en ca. 8 km rute på MTB-sporet i skoven. Der kræves kendskab til mountainbiking og en MTB-cykel samt hjelm. Har man ikke kendskab, men gerne vil køre med, så mød op til begyndertræning i den lokale MTB-klub, som afholdes hver tirsdag kl. 18.00, se link til Facebook:
https://www.facebook.com/groups/GraenseegnensMTB/?fref=ts

Børnene har fået sponsorsedler med hjem, hvor de skal samle sponsorater på deres egen forventede præstation på dagen. Man, forældre, onkler, tanter, bedsteforældre, naboer m.m., kan sponsorere pr. løbet km, et samlet beløb for gennemført løb/Iron Kid eller pr omgang på MTB-sporet. 1 seddel pr. sponsor
Husk også  rutens gimmick - byens BONUS-RUNDE.

Bonusrunden er på ca. 1 km og løbes efter man har gennemført et af de andre løb. Man skal sminkes eller klædes ud inden man løber ud på bonusrunden - men så får man til gengæld også fuld opbakning af bysbørn, forældre og de børn der er kommet hjem og som står og hepper på ruten. Bonusrunden kan naturligvis også sponsoreres, men den tæller dobbelt, for det kan jo være dobbelt hårdt oven på alt det andet!
Sponsorløbets overskud går til skolens lejrskoler.Sponsorsedler er kommet med hjem dog får Musene først deres på mandag


Nyhedsbrev uge 38


Sikken en uge - emneuge med papir i fokus, teater: Gummitarzan, lejrskole i Thüringen og Manchester - man bliver da helt forpustet :-)  

Hørt i forbifarten:
Hørt i teatersalen ved første prøve på scenen:
Gymnastiklæreren (Casper) skubber Gummitarzan (Xander) op på bukken, og han laver et virkelig naturtro styrt i gulvet.
Instruktøren udbryder begejstret: Wauw, det var flot spillet, Xander!
Xander: Det var faktisk ikke med vilje. Casper kom til at skubbe lidt for hårdt.
God kunst koster nu engang blod, sved og tårer

Jacob kommer grædende ind til læsebånd, han siger han er væltet over en sten som lå på løbebanen, og stenen plejer ikke at ligge der. Jeg spurgte ham om hvorfor han ikke cyklede uden om, og så siger han: jamen jeg er jo rigtig god til at cykle med lukkede øjne, og så kan man jo ikke se noget

Grænseløbet - største skolehold igen i år :-)
Atter i år formåede vi at blive største skolehold og denne gang kun med ganske få afbud. Flot ;)
Vi var for øvrigt hele 25 forældre som løb med til Grænseløbet under skolens navn - sådan  ;)

Emneuge indskoling
Indskolingen har arbejdet med papir, lavet papirfremstilling og været på papirmuseet bla. De var ude i byen og samle affald i 1 time en af dagene og samlede 12 kg

Ørneteater - Gummitarzan
Ørnene har om morgenen nydt godt af Christians spændende fortælletimer om papirets tilblivelse, historie, anvendelse og egenskaber sammen med indskolingen. Resten af dagen har de haft travlt med egne planer. Der har været DGI trænerspirekursus, hvor de har øvet sig i at finde på gode aktiviteter, at instruere og organisere. De bruger klassen som "prøvekaniner" og har det som regel temmelig sjovt.

Og så har de knoklet med Gummi Tarzan - en forestilling, der indtil videre har spillet hele tre forestillinger. Mandag kl. 10 spiller de den fjerde og sidste forestilling for Svalen, Egern og Ulve.

De har selv lavet dansekoreografi og skrevet sange bl.a. Gummi Tarzans verdensmester-rap. De har malet de flotteste kulisser, øvet sig i at synge rent, tale højt og tydeligt, at improvisere og bruge kropssprog. At dømme efter publikums reaktioner er det lykkedes rigtig godt. De små til generalprøven klukkede af grin. Og nogle af de videoer, vi har set fra premieren, er rystede, fordi den stakkels fotograf ikke kan holde sig for grin. (Vi nævner ingen navne, men Jeanetts latterbrøl er altså guld værd ( især når man tænker på, at hun har øvet scenen 100 gange med sønnike og altså kender pointen på forhånd). Fredag var 0.-4. kl fra Søgård og Kværs inviteret, og også de var 100% optagede af, hvad der foregik på scenen. Se de skønne billeder af publikum, som vores nabofriskoler har delt på vores facebookside.

Thüringen tur/retur
Egernklassen har været i Thüringen - et fantastisk smukt område med masser af historie og kultur - vi havde selvfølgelig fokus på Luther, både fordi han er født i Thüringen, det var der han kæmpede, og vandt, sine "kampe" mod paven og øvrigheden i datidens katolske kirke, og fordi 2017 er 500 året for Luthers oprør mod den katolske kirke, som endte med Reformationen også her i Danmark, så vi i dag har den Luthersk-Protestantiske kirke næsten overalt i Nordeuropa.

Men Thüringen er også store runde bjerge med en borg eller et slot på næsten hver en top, der vidner om en urolig middelalder, smukke gamle byer med bindingsværkshuse i flere etager, imponerende natur og også et af de steder, hvor nazisterne havde en af deres største KZ-lejre, Buchenwald, hvor henved 56.000 mennesker mistede livet, her i blandt også en del danske politifolk.

Thüringen er absolut en rejse værd:)


Manchester tur/retur
24 forventningsfulde børn og voksne tog mandag formiddag forventningsfulde af sted mod Manchester - en storby i rivende udvikling, med en fantastisk historie sportsligt, industrielt og litterært og ikke mindst meget åbne og samtale-interesserede indbyggere havde vi hørt…  
Byen blev travet tynd. Industrimuseum, fodboldmuseum og forfatteren Elizabeth Gaskells hus blev besøgt. Vi følte os hensat til scener fra Harry Potter, da vi besøgte John Rylans Library.
Vi kikkede forbi flere fantastisk smukke kirker og var til rundvisning og messe i The Holy Name Church.
Når vi spiste, besøgte museer, kirker eller sad i bussen mødte vi konstant indbyggere der var interesserede i at høre nærmere om, hvor vi kom fra, hvad vi skulle - alle havde stor interesse for at fortælle om den by de var så stolte af ;) De unge mennesker havde rig mulighed for at bruge deres engelsk og det er vi voksnes klare oplevelse, at alle tog en ny-opnået erkendelse med hjem - en erkendelse af at det engelsk de allerede har lært rigtig virkeligt kan bruges!! De kunne forstå engelsksprogede fremvisninger, spørge og forklare sig på bedste vis ;)   Det eneste sted vi mødte afvisning var vort forsøg på at få aftalt muligheden for et skolebesøg ;(
Der er absolut ingen tvivl om at en lejrskole til udlandet - her England er hver en krone værd! Der blev arbejdet igennem fra tidlig morgen til hen på aftenen i et veltilrettelagt program. Sjældent har jeg oplevet så lydhøre, engagerede og tålmodige unge mennesker. God stemning børnene imellem under hele turen. Ingen sure miner over mennesker på timeudlejede værelser på hotellet, at kl. blev 20 før vi fik aftensmad, kun fik kort shoppetid, fælles toilet og bad på gangen, tomandsdyner i dobbeltsengen, manglende lameller i sengen, fast food, at vi skulle vente i timer i lufthavnen eller en lille time i flyet på hjemturen. Jeg var stolt af de unge mennesker! De fik meget med hjem i rygsækken fremadrettet!

Info til nye forældre om sponsorløbet d. 14. oktober
Fredag d. 14.10. holder vi traditionen tro SPONSOR-LØB - børnene kan tilmelde sig hele 3 forskellige aktiviteter:
1. Skovløbet, (2 km og 5 km ruter)
2. Iron Kid (5.-9. kl. Cykle, svømme, løbe)
3. MTB Kid, en ca. 8 km rute på MTB-sporet i skoven. Der kræves kendskab til mountainbiking og en MTB-cykel samt hjelm. Har man ikke kendskab, men gerne vil køre med, så mød op til begyndertræning i den lokale MTB-klub, som afholdes hver tirsdag kl. 18.00, se link til Facebook:
https://www.facebook.com/groups/GraenseegnensMTB/?fref=ts

 

Børnene har fået sponsorsedler med hjem, hvor de skal samle sponsorater på deres egen forventede præstation på dagen. Man, forældre, onkler, tanter, bedsteforældre, naboer m.m., kan sponsorere pr. løbet km, et samlet beløb for gennemført løb/Iron Kid eller pr omgang på MTB-sporet. 1 seddel pr. sponsor
Husk også  rutens gimmick - byens BONUS-RUNDE.

Bonusrunden er på ca. 1 km og løbes efter man har gennemført et af de andre løb. Man skal sminkes eller klædes ud inden man løber ud på bonusrunden - men så får man til gengæld også fuld opbakning af bysbørn, forældre og de børn der er kommet hjem og som står og hepper på ruten. Bonusrunden kan naturligvis også sponsoreres, men den tæller dobbelt, for det kan jo være dobbelt hårdt oven på alt det andet!
Sponsorløbets overskud går til skolens lejrskoler.Sponsorsedler er kommet med hjem dog får Musene først deres på mandag


Nyhedsbrev uge 39

Hørt i forbifarten:
Hos Egern: Frederikke til Helle: “Det er vel nok irriterende at Pernille har oplevet så meget på lejrskolen i Thüringen - det er kun hende der fortæller om det hele tiden derhjemme :-)!!”

Diverse:
Alle tilbage i en dejlig “normal-uge” igen. Rutiner er genoptaget til glæde for de fleste. Afveksling skøn med dagligdag bestemt ikke at kimse af.

Vi er sideløbende godt igang med planlægningen af sponsorløbet - husk tilbagemeldinger mht sponsor-sedler for de sidstes vedkommende. Der er kommet dejligt mange allerede - og mange har været gode til at spørge ud over far og mor :). Vi skal da både løbe, cykle og enkelte har meldt sig til Ironkid.
Vi forbereder desuden
minisamfunds-ugen - hvor også elevrådet er godt igang med at lave oplæg til startskuddet i næste uge ;-)

Trænerspirerne er rigtig langt i deres kursusforløb og er snart klar til praktikken her efter efterårsferien. Her skal de ud i foreningen og tillige øve sig på kammeraterne i nogle af frikvartererne.

1.evaluering med forældrerådene omkring klassedelingen i indskolingen står også for døren i uge 41

Fra Bestyrelsen - hal
Skolen har indsendt ansøgning om landzonetilladelse og byggetilladelse til Aabenraa Kommune. Nu sidder vi bare SÅ spændt og venter på hvornår vi må gå i gang. I hører fra os rigtigt snart håber vi.


Papircontainer - sortering af affald
Vi havde sidste skoleår workshops med bestyrelsen primært ang vores naturfagsfyrtårn. Vi snakkede her grøn skole og i den forbindelse også affaldssortering. Indskolingen har ifm sidste uges temauge om papir lavet et super fint oplæg til sortering af papir, hvilket allerede er sat i værk. Vi har nu en affaldscontainer samt en papircontainer som begge står bag cykelskuret ved gymsalen. Containeren til papir er
KUN til papir - rudekuverter og papir med tape må ikke kommes i - ej heller papkasser, servietter og lign. I må gerne fylde rent papir i. Vi afregnes pr ton rent papir vi afleverer - det kan givet holde os udgiftsneutrale og forhåbentlig med et lille overskud - men primært så har vi gjort en forskel mht miljøet ;-)
 

Svømning Ørne
Svømning nærmer sig: Vi har de sidste år været så heldige at Heidi Deiters har kunne sidde som en ekstra person i svømmehallen og som lige kunne kigge lidt efter pigerne i omklædnings- rummet. Hun kan desværre ikke hen over denne vinters undervisning, som jo foregår om fredagen fra kl. 13-14 i Bov. Behovet for hjælp hos pigerne er ikke væsentlig, men der bør være en ekstra voksen der evt. kan tage sig af børnene, hvis nu Lars skal tage med en elev på skadestuen eksempelvis. Lars klarer undervisningen alene selvfølgelig. Er der mon en forældre der vil kunne sidde i svømmehallen nogen af de fredage eller alle fredage hen over vinteren, så kontakt endelig mig. Det kan sagtens lade sig gøre at sidde og arbejde på sin pc eller læse mm samtidig. Det er i mine øjne lidt dyrt at sende en lærer med til denne opgave, så en forældre løsning her ville være helt fantastisk, og man behøver selvfølgelig ikke at være forældre i Ørneklassen :-)